Comparison of the health status of exclusively breastfeeding infants and newborns receiving sugar water along with breast milk

Comparación del estado de salud de recién nacidos alimentados exclusivamente con leche humana vs los que la reciben junto con agua azucarada

Hassan Boskabadi, Gholamali Maamouri, fatemeh bagheri, Maryam Zakerihamidi

Resumen

OBJECTIVE: To compare newborns fed exclusively on human milk with those fed sugar water along with the mother’s milk.

MATERIALS AND METHODS: Cross-sectional study conducted on selected newborns through sampling available at the clinic and neonatal ward and the emergency department of Ghaem Hospital in Mashhad, Iran, during 2014-2018. The data collection tool was a questionnaire developed by researchers that included laboratory data, maternal information, and neonatal characteristics. The data was analyzed with t for Student and c2.

RESULTS: Of 445 neonates, 324 (72.8%) were exclusively breastfed, and 121 (27.2%) were fed breast milk along with sugar water. A significant difference was found between the two groups in terms of maternal age (p = 0.001), breastfeeding frequency (p = 0.002), feeding duration (p = 0.013), urination frequency (p = 0.001), weight on admission (p = 0.001), daily weight loss (p = 0.001), daily  weight loss percentage (p = 0.001), and serum levels of sodium (p = 0.001), potassium (p = 0.019), urea (p = 0.001), creatinine (p = 0.001), and platelet (p = 0.001). Moreover, lethargy, irritability, mucosal dryness, hyperthermia, apnea, loss of consciousness, mother’s breast problems, and inappropriate breastfeeding position were more common in newborns who were fed sugar water along with breast milk, compared to exclusively breastfed newborns.

CONCLUSION: All indications are that nutritional and maternal breast problems, laboratory abnormalities and neonatal complications increased when sugar water was added to human milk.

Resumen

OBJETIVO: Comparar a los recién nacidos alimentados exclusivamente con leche humana con los que reciben agua azucarada junto con la leche de la madre.

MATERIALES Y MÉTODOS: Estudio transversal efectuado en recién nacidos seleccionados mediante un muestreo disponible en la clínica y sala neonatales y el departamento de Urgencias del Hospital Ghaem en Mashhad, Irán, durante 2014-2018. La herramienta de recopilación de datos fue un cuestionario elaborado por los investigadores que incluía datos de laboratorio, información de la madre y características neonatales. Los datos se analizaron con t de Student y c2.

RESULTADOS: De 445 recién nacidos, 324 (72.8%) solo fueron amamantados y 121 (27.2%) se alimentaron con leche humana, más agua azucarada. Se encontró una diferencia significativa entre los dos grupos en términos de edad materna (p = 0.001), frecuencia de lactancia (p = 0.002), duración de la alimentación (p = 0.013), frecuencia de micción (p = 0.001), peso al ingreso (p = 0.001), pérdida de peso diaria (p = 0.001), porcentaje de pérdida de peso diaria (p = 0.001) y concentraciones séricas de sodio (p = 0.001), potasio (p = 0.019), urea (p = 0.001), creatinina (p = 0.001) y availplaquetas (p = 0.001). Además, el letargo, la irritabilidad, la sequedad de las mucosas, la hipertermia, la apnea, la pérdida del conocimiento, los problemas mamarios de la madre y la posición inadecuada para amamantar fueron más comunes en los recién nacidos alimentados con agua azucarada junto con leche humana versus los recién
nacidos solo amamantados.

CONCLUSIÓN: Todo indica que los problemas nutricionales, de las mamas de la madre, las anomalías de laboratorio y las complicaciones neonatales se incrementaron cuando a la leche humana se agregó agua azucarada.